Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Opgaver og oplevelser for små og store – 'grydeklart' til mange fag

Spændende historier, masser af faglighed og kreativitet. Materiale indeholder alt, hvad du skal bruge til et varieret, sjovt og lærerigt forløb om Indonesien og om børnenes liv der. Få overblikket her.

Læs nedenfor om årets opgaver til

 

I materialet finder du et ”grydeklart” forslag til et spændende grundforløb og faglige opgaver og miniforløb, som du kan supplere undervisningen med. Alt i materialet tilrettelagt med niveaudifferentiering, så både elever i 1.-2. klasse og 3.-5. klasse kan være med.

Opgaverne er klar til brug med trin-for-trin-beskrivelser og lægges som printvenlige opgaveark i hjemmesidens Opgavebank. Opgaverne er klar i starten af oktober 2025.

Fagligheden er bundet op på kompetencemålene

I lærervejledningen får du et samlet overblik over de kompetencemål, hver opgave tilgodeser. Og i hvert enkelt opgaveark får du desuden en detaljeret oversigt over de kompetencer, opgaven understøtter, plus et forslag til læringsmål og tegn på læring.

Grundforløb og fagopgaver

De fleste lærere bruger materialet over flere uger i et eller flere fag – eller til tværfaglige temauger. Men man kan også sagtens nøjes med at plukke i opgaver og aktiviteter efter behov.

Opgaverne er lavet, så de frit kan kombineres

I lærervejledningen får du et forslag til et godt og varieret grundforløb – plus en række opgaver og miniforløb, du kan plukke i og udbygge dit forløb med, som det passer bedst hos jer.

Lærervejledningen og læreruniverset på hjemmesiden rummer alt, hvad du skal bruge. Og materialets opgaver er koblet til filmene, til hjemmesidens aktiviteter og til elevbogens fortælling, så der er mening og sammenhæng i stoffet for eleverne.

Opgaverne indeholder en blanding faglige og kreative aktiviteter, oplæg til klassediskussioner og arbejde med at researche og formidle stof.

Til Dansk:

Benni Bødkers rørende fortælling 'Forsvundet i Jakarta' er afsæt for flere af de danskfaglige opgaver. Eleverne kan bl.a. arbejde med fortællingens karakterer, og de kan genfortælle med illustrationer fra historien. I et særligt opgaveark er der forslag til gode spørgsmål og samtaletemaer, der knytter sig til historien kapitel for kapitel.

I kan også opføre læseteater i klassen – evt. med stangdukker, som I finder skabeloner til i materialet – på baggrund af de tre læs let-eventyr fra Indonesien, som Benni Bødker også har skrevet til elevbogen. Alle figurerne fra de tre eventyr findes i materialet lige til at klippe ud og farvelægge. Eller brug dukkerne til at lave skyggeteater, som der er tradition for i Indonesien.

Eleverne kan også lave deres egne digitale fotohistorier eller lave en 'Børnenes Egen U-landskalender', som de bagefter kan sende til f.eks. forældrene eller venskabsklassen. Det er en sjov, faglig aktivitet, hvor eleverne går på opdagelse, udvælger, disponerer og præsenterer et stof. Læs mere om web-værktøjerne her.

Den aktivitet kan du på mellemtrinnet udvide med et scenariebaseret miniforløb om kommunikation. Her lærer eleverne at arbejde med målgrupper, at disponere og at skrive en god overskrift og billedtekst.

På hjemmesiden og i elevbogen kan I arbejde med læsning med forskelligt lix og genre – fagtekster i små bidder, multimodale tekster og skønlitterære tekster – mange af dem med læsestøtte (oplæsning på hjemmesiden og skærmbøger med højtlæsning).

I kan desuden komme helt tæt på hverdagen for tre ret forskellige indonesiske børn på den flotte temaside 'Indonesiens børn'. Børnene er her portrætteret med små film, vennebøger og fotos. Der hører et rigtig godt mini-forløb tilLæs mere om Indonesiens børn her.

Endelig kan eleverne gå på opdagelse i, hvad der er meningen bag årets hjælpeprojekt i Indonesien, og hvordan det kommer til at gøre en forskel. Det sker i børnehøjde og gennem små videoklip, billeder og korte tekster – på temasiden om årets projekt. Der hører en opgave til, og det laves af årets organisation, PlanBørnefonden. Læs om temasiden her.

Til Natur/Teknologi:

Oversvømmelser er en del af hverdagen for mange mennesker i de fattige områder i Jakarta. Derfor bygger folk huse på pæle, hvis de bor helt ned til floderne, der løber gennem byen. Men hvordan bygger man et hus på pæle, som også er solidt? Det prøver eleverne kræfter med i en af årets opgaver.

Indonesien ligger et sted i verden, hvor flere tektoniske plader støder sammen. Det betyder, at der er høj risiko for vulkanudbrud, jordskælv og tsunamier. I 'Vulkanværkstedet' undersøger eleverne fænomenerne og laver enkle forsøgsopstillinger.

I nogle indonesiske ø-samfund er der tradition for at afholde byttemarkeder om lørdagen. Her mødes fiskere og landmænd for at udveksle fødevarer uden brug af penge. Lav et byttemarked i klassen og undersøg, hvordan man fastsætter tingenes værdi.

Dyrebiografier om orangutanger og komodovaraner: De to dyrearter findes ikke andre steder i verden. Eleverne fordyber sig i at lave dyrebiografier om dem og kan samtidig øve sig i at tegne dyrene med en trin-for-trin guide som støtte.

Der er også N/T-opgaver til arbejdet med U-landskalenderens to web-værktøjer, hvor eleverne laver flotte digitale fotohistorier og lågekalendere: Disse opgaver fokuserer på menneskers levevilkår i Jakarta og i to forskellige ø-samfund.

N/T-opgaverne er baseret på 'IBSE-metoden', hvor eleverne både skal reflektere og selv være aktive. De bliver sat ind i en problemstilling, de skal opstille hypoteser og selv undersøge, hvordan de fungerer i praksis. Metoden er motiverende og god til at differentiere undervisningen, f.eks. mellem de mere teoretisk og mere praktisk stærke elever.

Til Matematik:

Med udgangspunkt i et simpelt stykke indonesisk legetøj bygger I jeres eget ligningsværtøj, hvor I arbejder med ligevægt. 

I har også mulighed for at arbejde med regnehistorier, som tager udgangspunkt i forskellige aspekter af livet i Indonesien, som eleverne også møder andre steder i materialet.

Til Billedkunst og Håndværk og Design:

Batik er en traditionel indonesisk teknik, hvor man skaber mønstre med voks og farve på stof. I dette forløb får eleverne mulighed for at arbejde med deres egne batik-inspirerede mønstre og udforske farver, gentagelser og former. Aktiviteten er tilpasset forskellige klassetrin og kræver få materialer.

I opgavearket til Vulkanværkstedet, som beskrevet under Natur/teknologi, er der også forslag til, hvordan eleverne kan arbejde kreativt med at skabe en indonesisk vulkan-ø.

Desuden kan I lære at tegne nogle af de store dyr, som lever i Indonesien, i en enkel tegneskole: Orangutangen, komodovaranen, tigeren og saltvandskrokodillen.

Arbejd også kreativt med at lave foldebøger. I opgavearket er der forskellige foldeteknikker og forslag til temaer, I kan arbejde med.

Endelig vil der være et opgaveark med nogle helt simple klippe-klistre opgaver og en malebog med illustrationerne fra elevbogen ”Forsvundet i Jakarta”.

Til Madkundskab:

I Madkundskab eller som del af en festlig afslutning kan eleverne være med til selv at lave nogle nemme retter fra Indonesien. I får opskrifter, som er enkle og lige til at gå til. Blandt andet kan I lave Nasi Goreng (stegt ris), satay (kyllingespyd med peanutsauce) og Gado Gado, en indonesisk ret, der er et hit i gadekøkkenerne.

Særlig opgave fra PlanBørnefonden om klima

Her kan klassen arbejde med en sjov 'Klima-tjekliste' med små, hverdagsudfordringer til eleverne. De kan samle point ved at gennemføre aktiviteterne og lærer samtidig, hvordan deres hverdagsvalg – fx at mindske madspild eller spare på strømmen – hænger sammen med forbrug, miljø og klima. Tjeklisten samler klassen og engagerer eleverne i at gøre en forskel på en sjov måde i fællesskab.

 

Brug materialet med eller uden IT:

Hjemmesiden rummer mange muligheder for at eleverne kan arbejde selvstændigt – alene eller i grupper – med research og digitale elevproduktioner. Men undervisningen kan også gennemføres uden IT. Læs f.eks. elevbogen, vis film i klassen og brug de mange opgaveark med faglige og kreative aktiviteter.

 

 

Det får du med et gratis PDF-klassesæt

  • Elevbogen som PDF
  • Lærervejledningen som PDF
  • Fuld adgang til web-univers med alle opgaver, web-værktøjer til elevproduktion, iPad-app, film, lydbøger, læsestøtte og lærermaterialer.

Se elevbogen fra 2024

Sidste års elevbog giver dig et godt indtryk af, hvordan den nye udgave for 2025 er indrettet og fungerer – selv om alt indholdet bliver nyt.

Elevbogen fra 2024

Se lærervejledning fra 2024

Sidste års lærervejledning giver dig et godt indtryk af, hvordan den nye 2025-udgave vil fungere – selv om indholdet selvfølgelig bliver helt nyt.

Lærervejledning fra 2024

Del på Facebook